Wat is tantra

Tantra wordt veelal aan seks gelinkt. Het klopt dat tantra werkt met seksuele energie en sensualiteit maar het omvat veel meer dan dat. Tantra is een levenshouding die je opent voor een diepere betekenis van je ervaringen. Hierdoor kun je het leven omarmen en je bewustzijn vergroten, ook op het gebied van seksualiteit.

 

Tantra werkt met seksuele energie die binnen deze stroming geduid wordt als levensenergie. Deze seksuele energie huist in ons tweede chakra en kan door middel van seksuele activiteit worden opgewekt. Dit spreekt natuurlijk tot de verbeelding waardoor er vele wilde verhalen over tantra rond gaan.

Vanuit Indiase oorsprong van tantra ligt de nadruk echter veel meer op yoga en meditatie/visualisatie. Dit zijn zodoende net zulke goede manieren om deze energie binnenin ons aan te wakkeren. Hetzelfde geldt voor bewust dansen of het ondergaan van een sensuele massage. Het goed door ademen helpt je uit je hoofd te houden en dieper in je lichaam te zakken. Ook het maken van geluid en het mee bewegen met het sensuele ritme versterken deze energie en helpen haar te verplaatsen. (Iets wat ook tijdens het liefdesspel toegepast kan worden.)

Verplaatsen van energie

Het verplaatsen van de energie is belangrijk. Dit helpt je om je hele lijf te ervaren en te voelen, want uiteindelijk verdient elk onderdeel van je lichaam net zoveel aandacht en is ook elk deel van je lichaam in staat om genot of wel orgasmes te ervaren.

 

Zo kan je er voor kiezen de energie vanuit je geslacht naar je hart en verder naar boven toe bewegen, maar ook om deze vanuit je hart naar je geslacht toe verplaatsen. Het is maar net waar de behoefte ligt en welk gedeelte van je lichaam je wilt openen en aandacht aan wilt geven. Natuurlijk wordt dit voor de massage uitgebreid besproken.

Tantrische principes

Tantra eert seksualiteit als meest oorspronkelijke bron van levenskracht. Ons leven wordt daar niet alleen letterlijk gecreëerd, het is ook de plek die ons leven zin en energie geeft. Onze mogelijkheden tot groei en verdieping liggen daar. In de massage maak ik hier dan ook dankbaar gebruik van.

 

Dit zijn de tantrische principes die ik tijdens de massage respecteer:

  • Seksuele continentie
  • Polariteit
  • Resonantie (chakra’s)

Seksuele continentie

Een van de belangrijkste uitgangspunten van Tantra is het behoud van de seksuele energie. Dit betekent dat mannen geen orgasme met ejaculatie hebben en vrouwen geen explosief orgasme met energieverlies.

 

Juist door geen ejaculatie of een explosief orgasme te hebben is het mogelijk een full-body orgasme te ervaren dat veel vervullender en diepgaander is. Hierdoor kun je meer genot en intensiteit opbouwen (multi-orgasmen) en ervaar je meer geluk en liefde in jezelf en je relatie.

Het orgasme en de ejaculatie zijn twee verschillende dingen die in verschillende delen van de hersenen gebeuren. Omdat deze meestal snel achter elkaar komen bestaat er een algemene mis opvatting dat het hetzelfde is.

Polariteit

In tantra bevat de manifestatie van het universum altijd een tweevoudig aspect: licht en donker, hemel en aarde, positief en negatief, zon en maan, yin en yang, Shiva en Shakti. Deze tweevoudige aspecten vullen elkaar aan en kunnen niet los van elkaar gezien worden.

 

Polariteit onthult de werking van aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen. Beiden hebben een eigen inspiratie en kracht, en wanneer ze daarmee in contact staan kan een liefdesrelatie uitgroeien tot een spiritueel pad.

In de tantra massage kunnen we dieper in gaan op de polariteit tussen mannen en vrouwen en leer je dit spannende spel te spelen.

Resonantie (chakra’s)

Resonantie is het proces waarin je jezelf bewust afstemt op bepaalde energieën van het Universum. Dit is mogelijk met behulp van de 7 chakra’s waarmee we in contact staan met het Universum.

 

Binnen de tantra zijn er vele yoga-oefeningen die helpen je chakra’s te activeren en je zo afstemmen op bepaalde energieën van het Universum.
In het Sanskriet betekent chakra wiel. In de traditionele handboeken worden de chakra’s vaak ‘lotussen’ genoemd (padma’s), en de verschillende energetische aspecten ‘bloemblaadjes’.

De mens heeft 7 chakra’s overeenkomstig met de 7 vibratie niveaus van het Universum. De juiste beoefening van Tantra zorgt voor het gradueel ontwaken van de zeven chakra’s. Van het laagste chakra naar het hoogste is de volgorde als volgt.

 

muldhara
1. Muladhara chakra (4 bloemblaadjes). Plaats: tussen de anus en de geslachtsorganen (geworteld bij het staartbeentje). Stemt af op aarde-energieën. Coördineert alle mechanische interacties in het Universum (bv. zwaartekracht). Door de activering van Muladhara chakra verkrijgen we een staat van uitstekende vitaliteit. Traditionele Yoga teksten beweren dat we op dit niveau de mysterieuze kundalini kracht vinden – het potentieel voor Kosmische eenwording.

swadhisthana

2. Swadhisthana chakra (6 bloemblaadjes). Plaats: 3 vinger breedtes boven het geslacht (begin van de penis of clitoris). Stemt af op waterenergieën. Staat in verbinding met Maan invloeden en magnetische krachten. In de mens regelt dit chakra de instincten (honger, dorst, seks en slaap). Door de activering van Swadhisthana chakra, zijn we zeker van harmonieuze sociale interacties en een gezonde seksuele lust.

manipura

3. Manipura chakra (10 bloemblaadjes). Plaats: iets onder de navel. Stemt af op vuurenergie. Staat in verbinding met Zon invloeden en elektrische kracht. In de mens coördineert dit chakra ambitie, ego, dynamiek, geweld. Door Manipura chakra te activeren vergroten we onze wilskracht en zelfvertrouwen.

anahata

4. Anahata chakra (12 bloemblaadjes). Plaats: in het midden van de borst. Stemt af op luchtenergie. Staat in verbinding met de subtiele energieën van ons zonnestelsel. In de mens geeft dit chakra liefde, affectiviteit, opofferingsgezindheid. Door Anahata Chakra te openen ontvangen we de mogelijkheid tot oneindige liefde, een goddelijke staat van zuivere liefde, zonder ons te richten naar een bepaald object/persoon.

vishuddha

5. Vishuddha chakra (16 bloemblaadjes). Plaats: boven het kuiltje in de nek. Stemt af op de ether. Staat in verbinding met de basis energie van het Universum. Hier bevindt zich ook de ruimte en tijd energie. Vishuddha chakra brengt een staat van intense puurheid en diepe spirituele intuïtie met zich mee.

ajna

6. Ajna chakra (96 bloemblaadjes). Plaats: in het midden van het voorhoofd. Stem af op geestenergie en staat in verbinding met de Universele (Macrokosmische) geest. Ajna Chakra geeft ons perfecte controle over ons subtiel lichaam en geeft paranormale gaven.

sahasrara

7. Sahasrara (972 bloemblaadjes). Plaats: top van het hoofd, boven het fysieke lichaam. Eigenlijk is Sahasrara geen chakra maar een autonoom krachtencentrum dat de synthese van de andere krachtencentra is. Sahasrara staat in verbinding met het Absolute. Sahasrara is verantwoordelijk voor de staat van eenheid tussen de mens en het Absolute Transcendentale, de hoogste bewustzijnsstaat, echte wijsheid.

 

Wil je graag meer weten over chakra’s dan is dit een goede website met heldere informatie: allesoverchakras.nl. Hier kun je onder andere lezen waarom het zeven chakra systeem zo bekend is geworden, ook is er meer info te vinden over de verschillende chakra kleuren.